Total Cost of Ownership (TCO) analyse in de context van het auto abonnement

Total Cost of Ownership (TCO) analyse in de context van het auto abonnement

0

door Bas Bisschop op 22.03.23

Laatst bijgewerkt op 23.03.23 18:29

Een Total Cost of Ownership (TCO) analyse is een methode om de totale kosten van het bezitten en gebruiken van een bepaald product te berekenen. In de context van een auto-abonnement kan een TCO-analyse nuttig zijn om de totale kosten van het bezitten en gebruiken van een auto te vergelijken met de kosten van een auto-abonnement.

Bij het maken van een TCO-analyse voor een auto-abonnement moet je rekening houden met de maandelijkse abonnementskosten (hieronder vallen: de kosten van verzekering, belastingen, onderhoud en reparaties). Lees ook: Wat betekent "alles inclusief" in een auto-abonnement?

Bij het vergelijken van de TCO van een auto-abonnement met de TCO van het bezitten en gebruiken van een eigen auto, moet je rekening houden met factoren zoals de aanschafkosten van de auto, de afschrijvingskosten, financieringskosten en de verkoopwaarde van de auto.

Een voorbeeld van hoe je een TCO-analyse kunt uitvoeren voor een auto-abonnement is als volgt:

Stel dat de maandelijkse abonnementskosten voor een auto-abonnement €600 bedragen. Verder zijn er geen andere maandelijkse kosten zoals onderhoud of verzekering, bij Drive4joy is alles immers inbegrepen. De totale maandelijkse kosten bedragen dan €600.

Voor het bezitten en gebruiken van een eigen auto moet je rekening houden met de aanschafkosten van de auto, afschrijvingskosten, financieringskosten, verzekering, onderhoud en reparatie. Als we deze kosten berekenen voor een auto met een aanschafprijs van €25.000 die gedurende vijf jaar wordt gebruikt en daarna wordt verkocht voor €5.000, dan ziet de TCO-analyse er als volgt uit:

Aanschafkosten: €25.000

Afschrijvingskosten: €20.000 (€25.000 - €5.000)

Financieringskosten: €3.871 (bij een rente van 5% over vijf jaar, annuïteit)

Verzekering: €1.200 per jaar (€100 per maand)

Onderhoud en reparatie: €800 per jaar (€67 per maand)

De totale maandelijkse kosten van het bezitten en gebruiken van een eigen auto bedragen dan: €20.000 + €3.871 + €6.000 + €5.000 / 60 maanden = €581 per maand.

In dit voorbeeld is het auto-abonnement heel iets duurder dan het bezitten en gebruiken van een eigen auto op basis van de TCO-analyse. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat dit voor elk individueel geval kan verschillen. Het is afhankelijk van heel veel factoren. Bijvoorbeeld het model auto, de uitvoering en de leeftijd van de auto etc. Bij een auto-abonnement rijdt u altijd in een (zo goed als) nieuwe auto. Bij de aanschaf van een eigen auto kunt u de auto waarschijnlijk niet jaarlijks zo maar even wisselen. Verder hoeft u zich bij een auto abonnement geen zorgen te maken over afschrijving en de verkoop van de auto.

Zorgeloos autobezit heeft een naam: het auto abonnement! We hopen dat bovenstaand voorbeeld u kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Drive4joy gebruikt cookiesdoor dit te accepteren helpt u ons de service te verbeteren en aan te passen.