Leasen, kopen of abonneren: wat past het beste bij u?

Leasen, kopen of abonneren: wat past het beste bij u?

0

door Bas Bisschop op 15.03.23

Laatst bijgewerkt op 08.01.24 12:43

Het kiezen van de juiste manier om een auto te bezitten kan een lastige beslissing zijn. Bij het leasen, kopen of abonneren van een auto zijn er verschillende voor- en nadelen te overwegen, en elk kan een andere impact hebben op uw portemonnee. In dit artikel bespreken we de verschillende opties en geven we u een beter idee van welke optie het beste bij uw situatie past.

Leasen van een auto

Als u niet genoeg geld heeft om een auto te kopen, kan leasen een aantrekkelijke optie zijn. Bij een leasecontract betaalt u een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto, inclusief onderhoud en reparaties. Het kan ook handig zijn als u niet wilt omgaan met verkoop en inruil van de auto, omdat u aan het einde van het leasecontract de auto gewoon terug kunt geven.

Maar leasen kan duurder zijn op de lange termijn dan kopen, omdat u nooit eigenaar wordt van de auto en de maandelijkse betalingen blijft doen zolang u de auto least. Bovendien is er vaak een limiet aan het aantal kilometers dat u per jaar mag rijden en betaalt u boetes als u dit overschrijdt. Als u veel rijdt, kan leasen daarom duurder uitpakken. Ook is de looptijd van een lease vaak erg lang. Gemiddeld tussen de 4 en 5 jaar. Bij een lease moet u dus wel zeker weten dat u minimaal 4 jaar in dezelfde auto wilt blijven rijden. En nog belangrijker wel, dat u ook de maandelijkse kosten kunt blijven betalen.

Kopen van een auto

Als u van plan bent de auto voor langere tijd te houden, kan kopen voordeliger zijn op de lange termijn. U wordt uiteindelijk eigenaar van de auto en de kosten van de auto na afbetaling zijn lager dan de maandelijkse kosten van het leasen. Maar u bent ook verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten, en de waarde van de auto kan na verloop van tijd dalen, waardoor de verkoopopbrengst lager kan zijn dan verwacht.

Een auto-abonnement

Een auto-abonnement kan aantrekkelijk zijn als u flexibiliteit wilt en niet gebonden wilt zijn aan een langdurig leasecontract of een grote investering in een auto wilt doen. Bij een abonnement betaalt u een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto, inclusief verzekering, onderhoud en reparaties. U kunt het abonnement op elk moment opzeggen na de minimale looptijd (3 of 6 maanden bij Drive4joy) en u hoeft geen grote investering te doen.

Maar flexibiliteit heeft een prijs. Een auto abonnement is qua maandprijs vaak iets duurder dan een private lease voor dezelfde auto. Echter zit u er niet jaren aan vast. U bent vrij om te wisselen van auto of u kunt het abonnement stopzetten. Ook wel een fijne gedachte! Lees ook: Total Cost of Ownership (TCO) analyse in de context van het auto abonnement?

Conclusie

Bij het kiezen tussen leasen, kopen of abonneren is het belangrijk om je persoonlijke situatie te evalueren en goed onderzoek te doen naar de verschillende opties voordat je een beslissing neemt. Lees ook: Voor wie is het auto abonnement bij uitstek geschikt?

Drive4joy gebruikt cookiesdoor dit te accepteren helpt u ons de service te verbeteren en aan te passen.